ZAJEDNICA SRBA BILOGORE,MOSLAVINE I ZAP.SLAVONIJE

ZAJEDNICA SRBA BILOGORE,MOSLAVINE I ZAPADNE SLAVONIJE

-ZSBMS   -

 

*        ŠTO JE ZAJEDNICA SRBA?

Zajednica Srba- ZSBMS-e institucija je srpske zajednice koja djeluje na prostoru mikroregije opisane u samom nazivu. Zajednicu je osnovala grupa građana srpske nacionalnosti s osnovnim zadatkom :

-          Da promiče,razvija i unapređuje sve običaje Srba na opisanom prostoru

-          Da njeguje i otrgne od zaborava srpsku tradiciju,kulturu,jezik i pismo

-          Da čuva i sačuva postojanje pravoslavne crkve i pravoslavlja kao što je Pravoslavna crkva kroz historiju opravdala svoje postojanje.

-          Da razvija programe međunarodne suradnje te usko surađuje sa sličnim asocijacijama iz matične zemlje.

-          Da izdaje knjige i časopise iz područja svoje djelatnosti u skladu s posebnim propisima.

-          Da učestvuje i aktivno sudjeluje u formiranju vlasti u JLU i samouprave predlažući svoje kandidate na lokalnim i drugim izborima.

  • DO SADA POSTIGNUTI REZULATATI

Zajednica je osnovana 28.Oktobra 2009.godine u Bjelovaru,sa sjedištem u ulici A.Starčevića 8. Na lokalnim izborima ostvaren je sljedeći rezultat :

-          Dvojca vijećnika u Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije.

-          Jednog dogradonačelnika – grad Grubišno Polje,te gradsko vijeće srpske nacionalne manjine.

-          Zamjenika načelnika općine Sirač, te smo podržali zamjenika načelnika općine Đulovac.

-          U gradskom vijeću srpske manjine grada Bjelovara zastupljeni smo s 4 vijećnika, a u općinama Štefanje i Šandrovac imamo predstavnika srpske manjine.

Za 3 godine postojanja ,a i ranije njegovali smo tradicije antifašističke borbe i doprinosa srpskog naroda u njoj. Redovito smo odlazili polagati vijence i paliti svijeće u : Srb, Podgarić,Jasenovac,a posebno zapaženi doprinos dali smo obilježavanju tragedije Srba u Grubišnom Polju i Gudovcu. Gudovac je jedna od tragičnih priča Srba ,a devastirano obilježje i spomen područje od 1991.-2005.godine nitko nije pohodio. Godine 2005.zajedničkom akcijom Grada Bjelovara i srpske zajednice očistili smo već visoku naraslu šumu od vrba i topola ,trnja i granja te započeli odavati pijetet i vršili parastos na mjestu stradanja. To je naša obaveza prema onima kojih više nema , naša obaveza da odgajamo naraštaje koji će poslije nas nastaviti taj zadatak. Da se ne zaboravi u našem planu na opisanim aktivnostima iste ćemo proširiti na stratište „Gradina“ u Republici Srpskoj.

  • ZAJEDNICA SRBA BILOGORE ,MOSLAVINE I ZAP.SLAVONIJE – PRVA ORGANIZIRANA SRPSKA INSTITUCIJA NA BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Današnji aktivni članovi Zajednice Srba bili su prvi začetnici osnivanja prvih institucija Srba na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (BBŽ-i) i osnivači istih. U prvom redu akcenat je na osnivanju pododbora SKD „PROSVJETA“ u Garešnici-Kutini,te KUD-a Moslavina,te pododbora SKD“PROSVJETA“-pododbor „ZORA“ u Bjelovaru. Od osnivača KUD-a Moslavine danas je od petorice članova jedino aktivan Nenad Vlahović,mag.iur 10-godišnji sekretar KUD-a. Njegov doprinos je izuzetan i nemjerljiv ,a sadržan je u obnovi kulturnog života u Garešnici i Kutini te Bjelovaru,nabavci opreme i ostalih instrumenata za KUD (nošnje,muzički instrumenti) i ostalo. Inicijator je i potpisnik „Povelje o prijateljstvu i suradnji“ Garešnica-Varvarin 2008.godine ,a koja suradnja se i danas održava. Nosilac je nekoliko priznanja za sve što je učinio zajedno s nekolicinom prijatelja ,a koji danas nisu među nama. Spomenimo: Stevo Perić,dugogodišnji predsjednik KUD-a, Gojko Bodegraja,predsjednik KUD-a „ZORA“ Bjelovar.

Imenovani članovi Zajednice Srba osnivači su i pokretači Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije,Grada Garešnice,Bjelovara,Grubišnog Polja te nekolicine općina gdje žive članovi srpske zajednice.

Najaktivnije Vijeće srpske nacionalne manjine na 2 mandata bilo je s područja  Bjelovarsko-bilogorske županije , a na čijem čelu je bio Nenad Vlahović iz Garešnice , te je i osnivač prvih koordinacija nacionalnih manjina i pet godina predsjednik u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na čelu vijeća bili su sadašnji članovi Zajednica Srba ,a s aktivnostima ističemo ; Borivoje Radovanović iz Narte, Čedomir Čeprnja iz V.Zdenaca,Pero Žarković iz Koreničana,Vuka Badovinac iz Bjelovara, Gojko Bodegraja iz Bjelovara ,Stevo Perić iz Garešnice i mnogi drugi.

  • ZAJEDNICA DANAS – SUTRA

Zasigurno možemo reći da Zajednica ima budućnost.

Zašto?

Zbog činjenice da su joj na čelu mladi ljudi čestiti i pošteni bez repova prošlosti,bez afera i bez slatkoljubivosti obloženoj osobnim interesima.

Sve prepreke i probleme svladavamo,a otpore doživljavamo upravo iz redova pojedinaca Srba.

Pozivamo sve koji žele raditi i surađivati u interesu srpske zajednice ,a ne da nam    uništavaju i guše aktivnosti u samim začecima, oni koji za svoju zajednicu osim osobnog probitka ništa ne učiniše.

                                                                                                                  INFO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Hit Counter provided by Sign Holders