«

»

Velj 21

Otvoreno pismo Vladimiru Bileku predsjedniku kluba zastupnika nacionalnih manjina Sabora R.H.

SPS_001nacinalno vijeće srba 4 Na zajedničkoj sjednici predsjedništva Srpske pravedne stranke i Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj,danas je razmotrena problematika i saopćenje Kluba odbornika nacionalnih manjina Sabora RH koji se zaštitnički postavlja i brani tjednik Novosti od  iznesenih istina u javnosti .
Imenovani tjednik već duže vrijeme u javnost iznosi posprdne i uvredljive nazive o državnim svetinjama i simbolima Hrvatske.
Istovremeno proračun i porezni obveznici izdvajaju milijunske iznose za financiranje Novosti tjednika srpske  zajednice u Hrvatskoj .

Predsjedništva zaključuju i upućuju ovo:

 

Poštovani gospodine Bilek, komentirajući u svom odgovoru (17.2.2017) stav udruge u ime „U ime obitelji“ klub zastupnika nacionalnih manjina Sabora R.H. čiji ste predsjednik jasno se i negativno odredio protiv mišljenja i stavova navedene udruge. Kako smo mi potpisnici ovog otvorenog pisma legitiman dio srpske zajednice u Hrvatskoj i kako načelo ravnopravnosti nacionalnih manjina držimo pretpostavkom civiliziranog demokratskog društva uvjereni smo u naše pravo da vama i javnosti u državi uputimo slijedeća pitanja i dobijemo od vas adekvatne odgovore.

  1. Da li je Srpsko narodno vijeće jedini i isključivi predstavnik Srba u Hrvatskoj i imaju li oni koji tako ne misle pravo na javno djelovanje, mišljenje i tretman u Hrvatskoj?
  2. Da li pravo na pluralizam i prirodno pravo na kritički odnos prema SNV pripada svim državljanima R.H. srpskog porijekla ili je o tome jedino legitimno mišljenje hrvatskih političkih elita i vas članova kluba zastupnika nacionalnih manjina u hrvatskom Saboru?
  3. Kako je moguće da javnost u državi ne može biti upoznata s kritičkim mišljenjem Srba koji ne vjeruju u kult jednog vođe i jednog mišljenja čak i ako su argumenti višestruko važni dapače presudni za srpsku zajednicu u Hrvatskoj?
  4. Uvjereni u važnost ovih pitanja i principa na koji se pozivate u svom odgovoru udruzi „U ime obitelji“ upućujemo vama i HRTV javni poziv na sučeljavanje naših i vaših stavova o temeljnim pitanjima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. U naše ime s vama je voljan polemizirati gospodin Nenad Vlahović predsjednik naše stranke. Želimo vjerovati kako bi takav otvoreni razgovor i vaše pristajanje moglo otvoriti i vrata hrvatske javne televizije. Za srpsku zajednicu u Hrvatskoj to bi svakako bilo višestruko dobrodošlo jer bi uz ostalo omogućilo razgovor o temama kao što su banka „Nikola Tesla“, društvo „Prosvjeta“, izdavačka djelatnost naše zajednice i čitav niz koruptivnih činjenica unutar naše zajednice.
  5. Nadamo se kako svojim odgovorom možete posvjedočiti stvarnu privrženost principima na koje se u svom odgovoru udruzi „U ime obitelji“ pozivate.

6. Možete li utjecati da tjednik srpske zajednice Novosti zaista tretiraju problematiku ostalih Srba van SDSS-a i SNV-a , jer 10 i više godina o opoziciji u srpskim redovima nema ni riječi niti za nju ima prostora.

Osnovno je pitanje kakvo to novinarstvo SNV čvrsto zagovara i dali uređivačka demokracija postoji i provodi se u listu Novosti, zasigurno tvrdimo da je daleko od toga.

Postavlja se pitanje čije su Novosti, pojedinca ili kolektiviteta, a mi smo skloni tvrditi ovo prvo.

7. Tražimo od Savjeta za nacionalne manjine i Vlade Republike Hrvatske hitnu raspravu o ovom pitanju te obustavljanje daljnjeg financiranja ovakovih Novosti koji ne služe osnivačkoj svrsi već produbljuju i izazivaju daljnje podjele.

Također tražimo da se hitno da nalog Državnoj reviziji da temeljito utvrdi financijsko poslovanje SNV-a , jer ocjenjujemo da za isto ima velikog opravdanja.

8. Djelovanje Srpskog narodnog vijeća bremenito je problemima već duži niz godina, a o kojima institucije javnog informiranja ne žele pisati niti riječi i dokazuju činjenicu da zaista zagovaraju i financijske nepravilnosti- kriminal za koji se osnovano sumnja da postoji.

Zaista se nameće neodložna potreba rasprave o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, njegovoj održivosti , zagovaranja dualizma u institucijama manjinskih zajednica , a što sve proračun Republike Hrvatske košta nekoliko desetaka milijuna kuna.

Predsjedništvo Srpske pravedne stranke i

Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Hit Counter provided by Sign Holders